top of page

de omgeving

 

 

Wij kijken uit over bergen & dalen en hebben een groot zwem-, vismeer in eigen beheer. La Maison au Romarin ligt 750m van een doorgaande route af midden tussen de landerijen. Het is er weids en harmonisch. U komt hier heerlijk tot rust.

En voor diegene die houden van variatie van omgeving en ook de drukte willen opzoeken komen hier aan hun trekken. De streek Rouergue waarin wij wonen grenst vlak aan: Lot (Cahors 1h), Haute Garonne (Toulouse 2h), Cantal (Aurillac), Tarn et Garonne (Montauban 1h30). Dus u ziet, we zitten op een kruispunt van vele uitval wegen.

EEN GREEP UIT DE OMGEVING

Belcastel

 

Belcastel ligt 25min rijden van ons vandaan. Het is een dorpje in de vallei van de Aveyron met beboste hellingen waar je schitterende wandelingen kunt maken. Je kunt er genieten van de rust met je voeten in het kabbelende water van de Aveyron of slenteren door de straatjes met gerestaureerde huizen, broodovens en fonteinen en festivals in de straten tijdens de zomerweken. Belcastel heeft een typisch middeleeuws uiterlijk met een brug uit de 15e eeuw en een burcht uit de 11e eeuw.

Het kasteel is gerestaureerd door François Pouillon in de jaren 1950. De burcht is een veelhoek met 5torens met in het midden de vierkante Donjon.

Najac

 

Najac ligt ong 50min van ons vandaan en was oorspronkelijk een castelnau (= nieuw kasteel) dat vergroot werd tot een bastide door Alphonse de Poitiers, broer van de Heilige Lodewijk. Najac herbergt vakwerkhuizen en 14e eeuwse fonteinen met leuke restaurants en voedingszaken.

Iets verderop, waar het oorspronkelijk gehucht verzinkt in een zee van bloemen, klimop en bemoste stenen, staat de Saint-Jeankerk. Deze was verplicht gebouwd door de bewoners die in 1258 beschuldigd waren door de inquisitie van ketterij. Door de kerk te laten bouwen dacht zij zo de onafhankelijkheid van de bewoners te breken.

Langs de geplaveide weg bereikt men de burcht, strategisch gebouwd om de rivierkloven van de Aveyron te bewaken en verdedigen. Het is een prachtig staaltje van Middeleeuws architectuur met schietgaten van 6,8m diep. De Donjon kijkt neer op de rivier de Aveyron, zo'n 200m lager gelegen, de bossen en het zwembad van Najac.

Rodez

 

Rodez ligt 35min bij ons vandaan aan de rivier de Aveyron en is een préfecture met een eigen vliegveld "Rodez Marcillac Airport". Het is rijk aan historie door de vele belegeringen en wisselende heersers. In de oude binnenstad loop je door de historische straten met gotische kunst en architectuur uit de XII t/m XVI eeuw. In het midden heerst de Cathédrale de Notre Dame met haar magnifieke klokkentoren en haar beeld van de Maagd Maria prijkend op een hoogte van 87m. Op de vrijdagmorgen is hier een grote markt het hele jaar door, maar in juli is er de middeleeuwse markt met ambachtslieden, jongleurs en muzikanten in traditionele kostuums. Ook is er in juli de Estivada folklore festival Occitania. Dit is een cultureel festival in de straten van de binnenstad met gratis concerten en shows.

Villefranche-de-Rouergue

 

Villefranche-de-Rouergue ligt 20min rijden bij ons vandaan. Het is een bastide gekenmerkt door een patroon van rechte, kleine straatjes dat de huizenblokken verdeelt in carrés. In het midden staat de Collégiale, kerk uit de 14e eeuw, met een toren van 58m hoog. Daarvoor ligt Place Notre Dame, een plein met arcades waar op de donderdagmorgen markt is. Het is een grote regionale markt met allerlei handelaren met lokale specialiteiten. Het bijzondere van de markt is dat op dit plein de kleine producenten hun zelfgekweekte waren aanbieden: 1kistje groenten uit eigen tuin, vers geplukte bloemen uit de hof of kippen van 't erf.

Villefranche heeft:

  - een eigen klooster waar nu het ziekenhuis in is gevestigd.

  - een kapel, Chapelle des Pénitents-Noirs (17e eeuw) met plafond schilderingen + retabel (ook wel altaarretabel = een wand van schilder- of beeldhouwwerk) uit de Barok.

  - kasteel Graves.

Villefranche:

 - is een sous préfecture

 - de rivier de Aveyron loopt er doorheen

 - in 1229 gaf de graaf van Toulouse, aan het einde van de kruistocht tegen de Albigenzen, het graafschap Rouergue aan zijn dochter. Zij zou trouwen met Alphonse van Toulouse, een broer van koning Lodewijk IX van Frankrijk. Alphonse bouwde in 1252 Villefranche op de plaats van een ouder dorp, La Peyrade

 - In 1256 kwam een akte met de regels voor de handel. Vanaf die tijd kwamen er rijke kooplui naar de stad

 - In 1347 kreeg de stad een omwalling

 - In 1628 stierf 1/3 van de bevolking aan de pest

 - In 1779 werd het de hoofdstad van de nieuwe provincie 

Haute- Guyenne hetgeen de economie + het intellectuele leven in de stad bevorderde.

Espalion

 

Espalion ligt op 1u 10min rijden van ons vandaan. Op grote afstand zie je Château de Calmont d'Olt op 535m hoogte op zijn bazalten dijk staan. Je hebt hier een panoramisch uitzicht op de 100m lager gelegen plaats Espalion, de hoogvlakte van Aubrac en de vallei van de rivier de Lot.

Het kasteel heeft een grote historische waarde:

     -Door de vondst van een gepolijste stenen bijl van 5000j oud heeft het een archeologische waarde.

     -Door de ligging heeft het een grote militair historische waarde. Het kasteel beheerste de route van Rodez naar Aubrac + de kruising van de rivier de Lot met de route Toulouse-Lyon. Men begon het kasteel te bouwen in de 11e eeuw. Door de eeuwen heen ontwikkelde het kasteel zich, waarvan de muur met 8 torens in de 15e eeuw de laatste was. In de 16e eeuw sloegen de bewoners op de vlucht en verviel het kasteel tot ruïne.

     -Het is van grote architectonische waarde omdat het huidige kasteel zijn vele aanpassingen door de eeuwen heen toont. Met name de aanpassingen op de technische vooruitgang tijdens de 100jarige oorlog.

     -Het kasteel is 1 van de 23 kastelen van de Route des Seigneurs du Rouergue. Het thema is belegering en oorlogvoering. Op ware grootte zijn de oorlogswerktuigen herbouwd:

        -Tour de siège/beffroi/belegeringstoren 15e eeuw met projectielen.

        - Couillard 15e eeuw

        - Trébuchet 14e eeuw

        - Pièrrière van Petrus de Eboli 12e eeuw

        - Pièrrière van belegering van Toulouse 13e eeuw

Er zijn demonstraties van boogschieten en zwaardvechten. De kinderen kunnen zich verkleden in stijl en een ridderdiploma behalen. Hiermee brengt het ons zijn educatieve waarde.

 

Doordat het kasteel in 1987 is gekocht door Thierry Plume en door de hulp van Bâtiments de France en regionale archeologische diensten en de vrijwilligers die zomers samenwerken met het kasteelteam, herleeft het beetje bij beetje.

Toulouse

 

Toulouse is de préfectuur van het departement Haut-Garonne in het zuiden van Frankrijk en de hoofdstad van de regio Midi-Pyrénées. Na Parijs, Marseille en Lyon is 't de 4e stad van Frankrijk.

Het staat bekend om zijn architectuur en universiteit. In de 13e eeuw was 't de 1e stad in Frankrijk buiten Parijs die een universiteit had. Het culturele centrum van de Languedoc vindt zijn oorsprong al in de 8e eeuw. En in de 20e eeuw werd Toulouse de hoofdstad van alles wat met luchtvaart en ruimtevaart te maken heeft. Airbus, ESA, Alcatel Espace en vele andere bedrijven vestigden zich in Toulouse.

 

Bezienswaardigheden:

- Kathedraal Saint- Étienne

- monumentale kerk Saint-Semin

- Le Capitole Abrite l'Hôtel de Ville

- Place du Capitole

- le Donjon du Capitole (Office du Tourisme)

- les quais et les berges de la Garonne

- le Bazacle

- le jardin des Plantes, le Grand-Rond

- le Jardin Royal

- le Jardin Japonais

- le Pont Neuf

- l'hôpital de la Grave en de Chapelle Saint-Joseph de la Grave

- le château d'eau

- le canal du Midi

- le Pont Saint-Pierre

- la place Wilson

- la Gare Matabiau

- la prison Saint-Michel

- la stèle des martyrs de Bordelongue

- le Palais Niel

- les arènes romaines

- les archives municipales

- Cité de l'Espace

Aan de achterkant van het vliegveld gelegen staat het complex van vliegtuigfabrikant Airbus. Hier worden oa de A320, A330 en A380 gemaakt. Op het vliegveld is een concorde te zien en de Airbus Beluga vliegtuigen.

 

bottom of page